1999 sonrası sigortalılara emeklilik şansı doğdu. EYT mağdurları hangi şartlarda emekli olabilecek?

1999 sonrası sigortalılara emeklilik şansı doğdu. EYT mağdurları hangi şartlarda emekli olabilecek?
Sigorta giriş tarihi 1999 sonrası olanların erken emeklilik hakkını nasıl elde edeceklerine dair detaylar haberimizde...

Emeklinin gerek maaşları gerekse maaşlarına yapılan ya da yapılmayan zamlar sürekli gündemdeki yerini korurken erken emeklilikle ilgili merak edilenlerde son dönemin tartışılan, merak edilen konuları arasında güncelliğini koruyor.

Buna göre 8 Eylül 1999 sonrasında sigorta girişi olanlar emeklilik erken emeklilik şansını kaçırmıştı. Sigorta girişi bu tarihten sonra olan kadınlarda emeklilik yaşı 58 iken, erkeklerde 60 ve 7 bin prim şartı aranıyor. Yanı sıra SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı’ndan sigortalı olanların emeklilik şartları da birbirinden farklılık gösteriyor. Ancak emekliliğini öne çekmek isteyenler için bazı yasal haklar da mevcut. Bu şartlar şöyle:

  • Yıpranma payı olan meslekleri icra edenler erken emeklilik imkanından yararlanabiliyor. Bu meslekler şunlar: Ağır içlerde çalışanlar, gazetecilik mesleği vb. Bu mesleklerde çalışan kişiler işe giriş tarihleri geriye çekilerek emekli edilebilecek.
  • Doğum yapanlar. Doğum yapan kadın çalışanlar doğum sürelerini borçlanabiliyor. Kaç çocukları varsa, çocuk sayısı üzerinden çalışma gün sayıları eklenebiliyor. Örnek verecek olursak, bir kadının çalıştığı süre boyunca 3 çocuğu varsa çalışamadığı var sayılan 2 bin 160 gün- 6 yıllık prim satın alması mümkün.
  • Askerlik dolayısıyle borçlanma yapılarak emeklilik: Buna göre, erkek çalışanlar askerlikte bulundukları süreyi geriye çekerek prim elde etme imkanına sahip. Sigorta başlangıcı öncesinde yapılan askerlik borçlanması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye alma olanağı sunuyor. Bu da çalışanlara ortalama 1 yıl kadar erken emekli olma şansı veriyor.
  • 10 yıllık prim erken emekliliğin kapısını açabiliyor. Buna göre, 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar kısmi emeklilik olarak bilinen yolda 15 yıl ve 3 bin 600 günü doldurarak emekli olabilir. Bunun için kadınların emeklilik yaşı 58 iken erkeklerin 60.
  • İş gücünü yüzde 60 oranında yitirenlere erken emeklilik imkanı mevcut. Buna göre çalıştıkları sırada iş yapabilme güçlerini en az yüzde 60 oranında kaybeden ve bu kaybı sağlık raporu ile belgeleyenler malulen emekli olabiliyor. Bunun için ise en az bin 800 gün prim ödemiş olmak yeterli.

emekli2.webp

ve son olarak...

  • Engelliler için erken emeklilik mümkün. Buna göre, en az yüzde 40 engelli çalışanlar vergi indirimi almaları halinde emekli olabilecek. Üstelik bu durumda yaşa bakılmayacak ve 15 yıl ve 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl, 4 bin 680 güne kadar süreyle emekli olabilecek.