AYM’den yeni sansür açıklaması

AYM’den yeni sansür açıklaması
Anayasa Mahkemesi'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan basın özgürlüğüne müdahale paylaşımının ardından, resmi internet sitesine erişim sorunu yaşandı. Konu üzerine AYM, bir açıklama yaptı.

Türkiye, bugün sabah bir sansür skandalıyla uyandı. İlk olarak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Instagram'a erişim engeli getirildi. Daha sonra Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı'na basın ve ifade özgürlüğüne müdahale yetkisi veren mevzuat hükümlerinin iptali edildiğine ilişkin bir açıklama yayınladı.

Bu açıklamanın ardından, AYM'nin internet sitesine ve basın özgürlüğü kararına erişim sağlanamadı. Gönderi AYM'nin sosyal medya hesabından silinirken yetkililer, "Yoğunluk nedeniyle siteye erişim sağlanamadığını" açıkladı.

"KÖTÜ BİR TESADÜF"

Artı Gerçek'in aktardığına göre, internet sitesine erişimin sağlamamasının özel bir nedeninin olmadığı belirtildi. Kaynaklar, sabahın erken saatlerinde başlayan ve neredeyse tüm gün süren erişim problemi hakkında, "teknik sorun kaynaklı kötü bir tesadüf" ifadesini kullandı.

aym.png

AYM AÇIKLAMASI

AYM Başkanlığı tarafından, konuya dair, "Erişim sorununun nedeni internet trafiğindeki yoğunluktur. Kararımız Resmi Gazete'de yayımlanmış olup erişime açıktı. Sadece sitemize erişilemiyor." ifadelerini kullanırken AYM’den yeni bir açıklama geldi. AYM, sitenin bakıma alındığını ifade etti.

AYM’nin "İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkân Tanıyabilecek Kuralların İptali” başlıklı basın açıklamasında, “Anayasa Mahkemesi 27/12/2023 tarihinde E.2020/88 numaralı dosyada, (66) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 5. maddesiyle (14) numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 6/A maddesinin (c) ve (ç) bentlerinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir.” denildi.