Çete liderlerine verilen vatandaşlığa ilişkin çarpıcı MİT detayı

Çete liderlerine verilen vatandaşlığa ilişkin çarpıcı MİT detayı
TBMM Dış işleri Komisyonu'nda sunum yapan Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürü, Türk vatandaşlığı almak için başvuranları Emniyet ve MİT’in araştırdığını ve uygun görülürse vatandaşlığın verildiğini belirtti.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyağan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu'nda bir sunum gerçekleştirdi. Yatırım ya da dövizle konut satın alımı karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlarla ilgili bilgiler veren Taşyağan, vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından araştırıldığını belirtti.

250 BİN DOLARA VATANDAŞLIK VERİLDİ

12 Ocak 2017 tarihine dek 1 milyon dolarlık gayrimenkul alımı ve 2 milyon dolarlık yatırım karşılığında, vatandaşlık almak amacıyla başvuran yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesiyle ilgili kanunda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle, konut alımı için alt limit 250 bin dolar olarak belirlenirken bu limit 1 Haziran 2022 tarihinde 400 bin dolara çıkarıldı. Yatırım bedelinin alt limiti ise 500 bin dolar olarak belirlendi.

Bu süreçler devam ederken, bazı uluslararası suç örgütü liderlerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldığı haberleri gündemde kendine sıklıkla yer buldu. Maksimilyen Rifkin, Rawa Majid, Mark Groga, Nenad Petrak gibi uluslararası suç örgütü liderlerinin, yakalanmalarının ardından Türk vatandaşı olduklarının ortaya çıkması, TBMM Dışileri Komisyonu’nda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Taşyağan'a soruldu.

pasaport2.png

“EGM VE MİT ARAŞTIRIYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in 10 Temmuz'da düzenlenen komisyon toplantısında sorduğu soruların ardından Genel Müdür Taşyağan, yönetmelik hakkında bilgiler verdi. Taşyağan, başvurucularla ilgili EGM ve MİT'in araştırma yaptığına dikkat çekerek, "Emniyet Genel Müdürlüğümüz kendi içerisinde birçok dairesiyle bunu organize ederek ve kararlaştırarak, MİT Başkanlığımız da kendi usulleriyle bu kişilerin hakkında, bize 'Herhangi bir sakıncası vardır veya yoktur' diye bir kanaat belirtiyorlar" ifadelerini kaydetti.

Taşyağan, EGM ve MİT'ten olumlu görüş gelmesi durumunda, başvurunun İçişleri Bakanı’nın imzasıyla Cumhurbaşkanının onayına gittiğini ifade etti.

Başvurucunun 3 yıl boyunca satın aldığı gayrimenkulü ya da yaptığı yatırımı bozdurmama şartı olduğunu ileten Taşyağan, "Biz bunu haber aldığımız andan itibaren vatandaşlık işlemini geri alıyoruz çünkü o zaman şart yerine gelmemiş oluyor" ifadesini kullandı.

pasaport.png

“MİT VE BAKANLIKLAR SORGULANMALI”

Dışişleri Komisyonu üyesi CHP'li Çakırközer, Genel Müdür Taşyağan'ın yaptığı sunum hakkında önemli değerlendirmelerde bulunarak “Türkiye'ye gelebilmesi için vize alması gerekiyor. Vizeyi veren de Dışişleri Bakanlığı. Vatandaşlık başvurusunu kabul eden İçişleri Bakanlığı. Her iki bakanlığın da sorumluluğu var. Sonra çıkıp 'diz çöktürdük' diyorlar, adamın cebinden Türkiye Cumhuriyeti kimliği çıkıyor." söyleminde bulundu.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, "Bundan büyük bir skandal olamaz" ifadesini kaydeden Çakırözer, "Başvuranı emniyet ve MİT soruşturuyor. Bu önlemlere rağmen vatandaşlık veriliyorsa, emniyetin de, MİT'in de, bakanlığın da sorgulanması gerekiyor. Burada ya ihmal ya da bilinçli olarak görevi suistimal var" açıklamasında bulundu.

İktidarın kara para ve uyuşturucu parası dahil her türlü kirli parayı kabul ettiğini kaydeden Çakırözer, "Ya MİT'te, ya İçişleri'nde ya da Dışişleri'nde bir kaçak, en masum haliyle rüşvet var" ifadelerini kullandı.