"Deprem yardımı engellendi" demek suç sayıldı: Karar herkese hapis cezası Saçılık'a
6 Şubat 2023'ün ardından Türkiye'nin deprem felaketi sonrası yaşanan yardım krizine dikkat çeken Veli Saçılık, "yardımlar engellendi" açıklamaları nedeniyle hapis cezası aldı. Saçılık, Kahramanmaraş depremleri sonrası sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, yardım çalışmalarının kasıtlı şekilde engellendiğini belirtmiş ve bu sözleri nedeniyle "halkı yanıltıcı bilgi yayma" suçlamasıyla yargılandı.
Deprem yardımlarını eleştiren Saçılık'a hapis cezası verilmişti
Saçılık, depremzedelerin yaşadığı çaresizliği dile getirmiş, enkaz altındaki insanların yardım beklerken yetkililerin müdahale etmesini engellediğini ifade etmişti. Buna rağmen, mahkeme Saçılık’ı suçlu buldu ve bir yıl hapis cezası verdi, ancak ceza 5 yıl süreyle ertelendi.
Ceza ertelendi ama...
Flaş iddia! 6 Şubat depremi sırasında Menzil'den Kızılay'a büyük satış
Savcılık, Saçılık’ın sözlerinin yanıltıcı olduğunu öne sürerek, bu açıklamaların "infial yaratacağını" iddia etti. Ancak, birçok depremzede, sosyal medyada da kurtarma çalışmalarının engellendiğini ve yardımların geciktiğini belirtmişti. Saçılık’ın sosyal medyada yaptığı paylaşımlar, "yardımların engellenmesi katliamdır" diyerek felakete dair gerçekleri dile getiren önemli bir ses haline gelmişti. Mahkeme, Saçılık’a verilen cezayı, bu tür açıklamaların gelecekte de tekrarlanması durumunda yerine getirilmesi koşuluyla erteleme kararı aldı.
Hataylı depremzedeler “Bir daha 6 Şubat’ları yaşamak istemiyoruz” diyerek isyan etti
T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu, kararın sadece Saçılık'ı değil, tüm halkı ilgilendirdiğine dikkat çekerek yazısında yer verdi. Felakete dair eleştirilerini dile getiren her sesin susturulması istendiğini ifade edip "Gerçeğe aykırı bilgi yayma" suçlamasıyla, toplumun felakete dair sesinin bastırıldığını söyledi. Türkiye’nin deprem felaketi sonrası yardım çığlıklarını duyuranların peşine düşülürken, asıl yardım engellemelerinin arkasında duranlar ise cezasız kaldığını vurguladığı yazısında depremzedelerin o dönemde neler yaşadıklarını ve nelere tanık olduklarını da kendi ağızlarından yazısına aktardı.
"Yardımların engellendi diyene hapis, engelleyenlere ceza yok"
"O depremzedelerden biri şunları anlattı:
“Depremin 15 veya 16. saatinde enkazdan kuzenim tarafından çıkarıldım. Enkazdan çıktığım zaman olayın vehametini fark ettim. Daha sonra yaklaşık 5-6 gün diğer yakınlarımın enkazdan çıkarılmasını bekledim. Bu süre zarfında bize hiçbir yardım ulaşmadı. Yiyecek veya diğer türlü yardımların hiçbirisi yoktu. Günleri karıştırıyor olabilirim ancak hatırladığım kadarıyla depremin 2. günü yeğenim geldi ve babasının ve annesinin enkaz altında yandığını bana söyledi. Orada siviller vardı. Hatta Bursa'dan gelen bir şahıs sismik bir cihazla kendince sesleri algılayıp yardımcı olmaya çalışıyordu. Yine yanlış hatırlamıyorsam depremin 2. veya 3. günü çorba dağıtan bir şahsa İHH çalışanları müdahale ederek engel oldular. Biz bu duruma tepki vermiştik. Bunun üzerine engel olmayı bıraktılar ve çocuklar çorbaları içebildiler. Depremin 3. gününde damadım kurtarma çalışmaları için vinç ayarlamış, ancak bu vincin valilik kararıyla Antakya'ya girişinin yasaklandığını öğrendim. Evet deprem bir afet olabilir ancak biz orada katledildik. Yardımın engellenmesi katliamdır. Hiçbir anne 6. gün çocuğunu yıkarken çocuğunun derisinin elinde kalmasını hak etmiyor. İnsanlık orada ölmüştür. Bu beyanlarımı evlatlarını ve akrabalarını toprağa vermiş bir anne olarak ifade ediyorum. Vinçler ilk gün gelebilseydi bu tür ölümler meydana gelmeyecekti. Çünkü 19 yaşındaki kuzenim ve evladım 6. günün sonunda enkaz altından 20 dakikada çıkarıldı. Bu şekilde mağdur olmayacaktık.”
Buna rağmen savcılık, esas hakkındaki görüşünde, şu vahim iddialarda bulundu:
“Sanık Veli Saçılık'ın olay tarihinde sosyal medya hesabı üzerinden iddianame metninde belirtilen sözleri sarf etmek suretiyle belirsiz sayıda kişinin görebileceği şekilde yanıltıcı bilgiyi yazmak ve yaymak suretiyle üzerine atılı suçu işlediği, her ne kadar sanığın alınan ifadesinde devletin yetkili makamlarının depremle mücadele hususunda yetersiz kaldığını belirttiği görülmüş ise de devletin ilgili deprem nedeniyle yetersiz kaldığı iddia ile devletin kasıtlı şeklide yardım çalışmalarını engellediği yönündeki iddiaların farklılık arz ettiği, sanığın sosyal statüsü ve eğitim durumu nedeniyle iki durum arasındaki farkı bilebilecek durumda olduğu…”
Ceza, Veli Saçılık'a karar herkese
Savcılığa göre yüzlerce, binlerce kişi, “Bize yardım gelmedi, gelen yardım engellendi” dese bile bundan çok sayıda kişinin farklı tanıklık yapabilecek olması, suçun oluştuğunu gösteriyormuş… İnfial halindeki bir toplum, bu şekilde infiale getiriliyormuş…Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçe bile açıklamadan bu görüşleri esas alarak Saçılık’ı suçlu buldu.
Önce bir yıl hapse mahkûm etti, ardından bu cezayı beş yıllığına erteledi. Saçılık, benzer biçimde bir eylemde daha bulunur, ola ki bir felaketle ilgili tepki gösterir, insanların iddialarını anımsatırsa verilen cezayı yatmak zorunda kalacak. Ve elbette bu ceza sadece Saçılık’a verilmiş değil. Karar gösteriyor ki İskenderun’da, Hatay’da, Maraş’ta, Adıyaman’da, “Gönderilen yardımlar engelleniyor, tek merkezden yardımların yapılması gerekçe gösteriliyor” diye haykıranların sesini duyurmak isteyen kim varsa suçlu sayılacak." diyerek cezanın Veli Saçılık'a kararın ise herkese verildiğini belirtti.
Kaynak:haber merkezi