Hastanede ihmal iddiası: Kalp kriziyle hastaneye geldi, sırasını beklerken öldü

Hastanede ihmal iddiası: Kalp kriziyle hastaneye geldi, sırasını beklerken öldü
Göğüs ağrısı ve kol uyuşması şikayetiyle Gaziantep Şehir Hastanesi’ne giden Mehmet Ali Şirin'e eşinin “kalp krizi” uyarılarına rağmen ısrarla sıra beklemesi söylendi. 37 yaşındaki Şirin sırasını beklerken hayatını kaybetti.

Görüntüler, sıra beklediği sandalyede kalp krizi geçiren Şirin’in yere yığıldıktan sonra güvenlik görevlileri tarafından yüz üstü sedyeye uzatıldığını ardından sarı alan denilen bölgeye alındığını ortaya koydu.

Burada, kalp krizinden hemen sonra kullanılması uzmanlar arasında tartışma konusu olan diazemden verilen Şirin, vücudunun morarması üzerine bu kez kırmızı alana götürüldü ancak hayatını çoktan kaybettiği anlaşıldı.

22.jpg

T24'ten Cengiz Anıl Bölükbaş'ın haberine göre; İhmal nedeniyle kalp krizinden ölen Şirin’in eşi Ayşe Şirin’e, iki ay sonra yapılan iğne için “borç kağıdı” gönderildi. Başlatılan soruşturma kapsamında triaj evrakı denilen, hastaya yapılan işlemlerin sıralandığı evrakın istendiği hastaneden, “arşiv yetersizliği’’ yanıtı geldi.

Gaziantep’te yaşayan 37 yaşındaki iki çocuk babası Mehmet Ali Şirin, 29 Haziran’da şiddetli göğüs ağrısı ve kol uyuşması şikayetiyle gece saat 00.03’te Gaziantep Şehir Hastanesi’ne gitti. Hasta kayıtın ardından, Şirin’in eşi Ayşe Şirin, hemşireye eşinin durumunun kötü olduğunu belirterek, sıranın ne zaman geleceğine sordu. Saat 00.14’te hemşire, ağrılarının arttığını ve kalp krizi şüphesi olduğunu belirten Şirin’e EKG çekmeden sadece tansiyon ölçümü yaptı.

23.jpg

Saat 00.15’te Triyaj 6’da bulunan doktora sıra kesildi. Saat 00.28’te, doktor, Şirin’in şikayetlerini belirtmesine rağmen EKG çektirmeden sırasını beklemesini söyledi. Bunun üzerine Şirin’in eşi, hemşirelere diğer doktorların ilgilenip ilgilenmeyeceğini sordu.

Image

Saat 00.30’da Şirin’in eşi hastanede bulunan bir doktorun yanına gitti. 2.5 dakika süren görüşmenin ardından Şirin’in eşi yine aynı yanıtı aldı. Bunun üzerine Şirin ile eşi sıranın gelmesini bekledi.

24.jpg

“Acil’’ denilmesine karşın müdahale edilmedi, sırasını beklerken yere yığıldı

Saat 00.37’de Şirin, sırasını beklerken yere yığıldı. Bunun üzerine, hastane güvenlikleri Şirin’in yanına gelerek, sedyeye yüz üstü yatırdı. Bağrışmaların ardında triyaj odasından çıkan doktor, belirtilen şikayetlere rağmen, Şirin’in sarı odaya götürülmesini söyledi. Bu sırada, Şirin’e ilk yardım uygulanmadı, nabız kontrolü yapılmadı.

İlk yardım yapılmadı

Şirin sarı odaya götürüldü ancak ilk etapta doktor müdahalesi gerçeklemedi. Doktorlardan biri, sarı alanda görevli olan doktoru arayarak ulaşabildi.

Gelen doktor, sedyede yüz üstü yatan Şirin’i ters çevirdi. Doktor, ne olduğunu öğrenmek için Şirin’in eşinin çağrılmasını istedi. Bu sırada, Şirin’e sadece bir hemşire tarafından damar yolu açıldı, göz bebeği ya da nabız kontrolü yapılmadı.

EKG çektirmek yerine “diazem” verildi

Sarı alana gelen Şirin’in eşi, eşinin şiddetli göğüs ağrısı ve kol uyuşması şikayeti olduğunu söyledi. Ardından, Şirin’e anksiyete, uyuyamama, nöbetler, alkol yoksunluğu ve kas spazmları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ‘’diazem’’den iki doz verildi.

Vücudu morardı, kırmızı alanda öldüğü anlaşıldı

00.44’te vücudunun morarmasını üzerine, Şirin kırmızı alana götürüldü. Doktorlar, Şirin’in nöbet geçirdiğini, dizem yaptıklarını, ardından vücudunun morardığını söyledi. Kırmızı alanda görevli doktorlar, yaptıkları nabız kontrolünde Şirin’in öldüğünü anladı.

Doktorlar saat 01.30’a kadar kalp masajı uyguladı ancak Şirin’i hayata geri döndüremedi. Şirin ölümünün ardından hastanenin morguna kaldırıldı. Eşinin ölümünü öğrenen Ayşe Şirin, hastanede, ‘’ben size eşimin durumunun acil olduğunu bağırdım’’ diyerek fenalık geçirdi. Şirin’in kalp krizinden öldüğü belirlendi.

Hastaneden fenalaştığı için iğne vurulan Ayşe Şirin’e borç kağıdı

Yaşanan olaydan 3 ay sonra hastane tarafından Ayşe Şirin’e borç kağıdı gönderildi. Bunun üzerine hastaneye giden Şirin’e, fenalık geçirmesinin ardından iğne yapıldığı ve borç kağıdının iğne için yollandığı söylendi. Eşinin sigortalı olduğunu belirtmesine karşın Şirin’e, hastanede kimliğinin ibraz edilmediği için ücretin ödenmesi gerektiği söylendi.

Hastane ‘’arşiv yetersiz’’ diyerek triaj evraklarını yollamadı

Olayın ardından Şirin’in ailesi, suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı.

Dosya hakkında bilgi veren Avukat Serap Taştemel, Mesleki Sorumluluk Kurulu’ndan soruşturma iznini beklediklerini söyledi. İdari yargıda da tazminat davasını açmış bulunduklarını aktaran Taştemel, Sağlık Bakanlığı’nın henüz cevap vermediği ve ek süre talebinde bulunduğunu ifade etti. Dosyanın çok yavaş ilerlemekte. Taştemel, soruşturma aşamasında müzekkere istenerek triaj evraklarının istendiğini ancak hastanenin ‘’arşiv yetersizliği’’ gerekçesiyle belgelerin savcılık ile paylaşılmadığını dile getirdi.

Şirin’i eşi, annesini, babasını ve kardeşlerini 6 Şubat depremlerinde kaybetmiş

Mehmet Ali Şirin’in 8 ile 10 yaşında iki çocuğu olduğu öğrenilirken, eşi Ayşe Şirin’in de, 6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’ta yaşayan annesini, babasını ve kardeşlerini kaybettiğini belirtildi. Şirin’in eşi Ayşe Şirin, soruşturmanın yavaş ilerlediğini ve adaletin bir an önce sağlanmasını istediklerini söyledi.

Kaynak:T24