Başakşehir, UEFA Konferans Ligi'nde St. Patrick's Athletic'le karşılaşacak

Başakşehir, UEFA Konferans Ligi'nde St. Patrick's Athletic'le karşılaşacak
Başakşehir, UEFA Konferans Ligi'nde yarın İrlanda temsilcisi St. Patrick's Athletic'e karşı oynayacağı play-off turu ilk maçıyla birlikte Avrupa arenasında 55. kez sahne alacak.

Başakşehir, UEFA Konferans Ligi'nde yarın İrlanda temsilcisi St. Patrick's Athletic'e karşı oynayacağı play-off turu ilk maçıyla birlikte Avrupa arenasında 55. kez sahne alacak. Turuncu-lacivertliler, bugüne kadar Avrupa'da oynadığı 54 maçta 21 galibiyet, 12 beraberlik ve 21 mağlubiyet elde etti.

Bu karşılaşmalarda 80 gol atan Başakşehir, kalesinde 76 gol gördü.

ÇAĞDAŞ ATAN İLE AVRUPA'DA BEŞİNCİ MAÇ

Başakşehir, teknik direktör Çağdaş Atan yönetiminde Avrupa kupalarındaki beşinci maçına çıkacak. Atan'ın liderliğinde Avrupa'da oynadığı dört maçı da kazanan İstanbul ekibi, bu süreçte 13 gol atarken sadece bir gol yedi. Atan ile Avrupa macerasına San Marino ekibi La Fiorita karşısında başlayan Başakşehir, rakibini İstanbul'da 6-1, deplasmanda ise 4-0 yenerek net galibiyetler elde etti. Üçüncü maçında Gürcistan'da Iberia Tiflis'i 1-0 yenen ekip, rövanşta İstanbul'da da 2-0'lık skorla sahadan galip ayrıldı.

DEPLASMANDAKİ 28. MAÇ

Başakşehir, St. Patrick's Athletic karşısında Avrupa kupalarındaki 28. deplasman maçına çıkacak. Bugüne kadar çıktığı 27 deplasman maçında 9 galibiyet, 5 beraberlik ve 13 mağlubiyet alan Başakşehir, bu maçlarda 37 gol atarken, 47 golü kalesinde gördü.

En Golcü İsim: Edin Visca

Başakşehir'in Avrupa kupalarındaki en golcü oyuncusu, kariyerine Trabzonspor'da devam eden Edin Visca oldu. Visca, turuncu-lacivertli formayla Avrupa'da 14 gol kaydetti. Stefano Okaka ve Danijel Aleksic 6'şar golle en golcü oyuncular arasında ikinci sırada yer alırken, İrfan Can Kahveci 5 golle onları takip ediyor. Ayrıca Krzysztof Piatek ve Berkay Özcan 4'er gol, Deniz Türüç, Enzo Crivelli, Eljero Elia, Emre Belözoğlu, Serdar Gürler ve Youssouf Ndayishimiye ise 3'er gol attılar.

Başakşehir'in diğer Avrupa golcülerinden bazıları ise Dimitris Pelkas, Ömer Ali Şahiner, Adnan Januzaj ve Bertrand Traore oldu.

AVRUPA KUPALARINDAKİ İLKLER

Başakşehir, Avrupa kupalarındaki ilk deneyimini 2015-2016 sezonunda yaşadı. UEFA Avrupa Ligi 3. eleme turunda Hollanda'nın AZ Alkmaar takımına iki maçta da yenilerek elendi. Ancak bir sonraki sezon Hırvatistan'ın Rijeka takımını saf dışı bırakarak tarihinde ilk kez bir Avrupa turu geçmeyi başardı. 2017-2018 sezonunda ise Belçika'nın Club Brugge takımını eleyerek Avrupa kupalarındaki ilk galibiyetini aldı.

Başakşehir, 2019-2020 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde Borussia Mönchengladbach'ı deplasmanda mağlup ederek son 32 turuna yükseldi ve ardından Sporting Lizbon'u eleyerek son 16 turuna çıktı. 2020-2021 sezonunda ise Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele etme hakkı kazandı ve Manchester United'ı 2-1 yenerek hem ilk galibiyetini hem de ilk puanlarını aldı.

İrfan Can Kahveci, aynı sezon Leipzig'e karşı yaptığı hat-trick ile Şampiyonlar Ligi'nde bu başarıyı elde eden ilk Başakşehir oyuncusu oldu. 2022-2023 sezonunda UEFA Konferans Ligi'nde son 16 turuna kadar yükselen Başakşehir, Gent'e elendi. 2024-2025 sezonunda ise San Marino'nun La Fiorita takımını 6-1 yenerek Avrupa'daki en farklı galibiyetini aldı.