Beşiktaş'ın Kuruluş Tarihi - Beşiktaş'ın Kurucusu Kimdir?

Türkiye’nin en köklü kulüplerinden Beşiktaş’ın kuruluş tarihi gibi Beşiktaş'ın kurucusunun kim olduğu da kamuoyunca merak ediliyor. Peki, Beşiktaş’ın kurucusu kimdir?

BEŞİKTAŞ'IN KURULUŞ TARİHİ

Beşiktaş’ın kuruluş tarihinin 1903 olduğu hemen hemen herkes tarafından bilinir ancak temelleri 1902 yılında atılmıştır. 1903 yılının Mart ayında özel bir izinle Bereket Jimnastik Kulübü adı altında resmileşmiştir. İlk olarak Bereketiko adı ile bilinir. Bereketiko bir Çerkes soy ismidir ve kulübün temellerini de Çerkesler atmıştır. Ahmet ve Mehmet Ali Fetgeri ile Hüseyin Bereket ve Mehmet Şamil Bereket Çerkes kökenli kuruculardandır. Kulübün kuruluş tarihinde yer alan ilk isimler Osman Paşa’nın çocukları Hüseyin ve Mehmet Şamil Bereket ile birlikte Ahmet Fetgeri ve Mehmet Fetgeri, Nazımnazif, Cemil Feti, Şevket Bey’dir. Bu isimler o dönemde yapılması hoş karşılanmayan futbol yerine barfiks, halter, güreş, aletli ve aletsiz jimnastik gibi sporları yaparlar.

1908 yılıyla birlikte Osmanlı’da sportif faaliyetler nispeten biraz daha serbestleşir. Çeşitli siyasi olaylarla birlikte yaşananlardan sonra Bereket Jimnastik Kulübü olan isim Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değişir. 26 Ocak 1911 tarihinde ise tescil edilen ilk Türk spor kulübü olarak kayıtlara geçer.

besiktas-1.png

Şu an tam adı Beşiktaş Jimnastik Kulübü olan bu köklü kulübün adının kısaltması herkesin malumu olan BJK’dir. İlk olarak jimnastik kulübü olarak kurulan köklü kulüp, zamanla diğer branşları da bünyesine katarak sporseverlerin dikkatini çekmeyi başarmıştır. İlk renkleri kırmızı siyah beyaz olan Beşiktaş’ın sonraki renkleri siyah beyaz olarak değişir. Simgesi kartal olan Beşiktaş, Türk futbolunda “kolej takımı” lakabıyla anılır. Kulüp bu lakabı rakiplerine duyduğu deruni saygıdan, fair play eksenli duruşundan alır. Peki, Beşiktaş’ın Kurucusu Kimdir?

BEŞİKTAŞ’IN KURUCUSU KİMDİR?

Beşiktaş’ın kuruluş tarihinde yer alan bilgilerden hareketle Beşiktaş’ın Kurucusu kimdir? sorusunun yanıtı da ayrıca merak konusu. 1902 yılının sonbahar mevsiminde Beşiktaş ilçesinin Serencebey Mahallesi’nde Osman Paşa’nın konağının bahçesinde kuruluşunun temelleri atılan Beşiktaş’ta 22 kişilik genç bir grubun imzası yer alır. Mehmet Şamil Bereket, Hüseyin Bereket, Ahmet Fetgeri, Mehmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Nazımnazif, Cemil Feti, Şevket Bey, Kenan Bey, Mazhar Kazancı, Fuat Balkan, Refik Bey, Şerafettin Bey ve Muhittin Bey’in isimleri kulübün kuruluş sürecinde geçer.