Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'ndaki 7 efsanevi anın sanat eserleriyle olan benzerliği büyüledi

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'ndaki 7 efsanevi anın sanat eserleriyle olan benzerliği büyüledi
Paris Olimpiyatları'nın en çarpıcı yedi görüntüsü birbirinden eşsiz sanat eserlerine birebir benziyor. Bu muazzam tesadüfü BBC derledi.

2024 Paris Olimpiyatları sona ererken BBC, Oyunlarda çekilen en çarpıcı fotoğrafları bir araya getirdi. Bunların tarihi sanat eserleriyle olan benzerliklerini ortaya koyarak heyecan yarattı.

Antik Olimpiyat Oyunları'nın üzerinden henüz çeyrek milenyum geçmişken, MÖ 530 yılında, bugün "Koşan Adam Ressam" olarak bilinen isimsiz bir Grek ressam, bir kil testinin gövdesini tam hızla koşan kaslı bir maratoncunun eğlenceli portresiyle süsledi.

Geminin silindirik yüzeyinde yarı yolda asılı duran figürün unutulmaz form esnekliği ve çevik fiziği, antik çağlardan beri atletik ifade ve sanatsal ifadenin birbirleriyle uyum içinde olmaya çalıştığını hatırlatıyor.

Bugüne kadar, viral olan olağanüstü Olimpiyat anlarının çarpıcı fotoğrafları; kısmen bilincimizi şekillendirmeye yardımcı olan görsel kültür tarihinin ikonik görüntülerini hatırlattığı ve güçlendirdiği için çok güçlü bir şekilde yankılanıyor. Aşağıda, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında çekilen en unutulmaz fotoğraflardan bazılarının, konturlarını yansıttıkları resimler, çizimler ve heykellerle yan yana derlenmiş bir özeti yer almaktadır.

DALGIÇLAR/MAGRITTE'İN GOLCONDA'SI

1.webp

1-1.webp

Büyük Britanya'dan Anthony Harding ve Jack Laugher'ın 2 Ağustos'ta erkekler senkronize 3m sıçrama tahtası dalışı finalinde yarıştığı bir fotoğrafta paralel dalış yapan bedenlerin koreografisi, dalgıçların düşen etlerini cesurca bulanıklaştırarak mavi bir sisin durağan akışına dönüştürüyor. Antropomorfize edilmiş yağmurun gerçeküstü hissi, Belçikalı Sürrealist René Magritte'in Golconda adlı tablosunda melon şapkalı adamların donmuş duşunu hatırlatıyor; bu tablo da mantığın ve yerçekiminin mantığına meydan okuyor gibi görünüyor.

YÜZÜCÜLER/POLLACK'IN MAVİ DİREKLERİ

2.webp

2-2.webp

31 Temmuz'da kadınlar bireysel triatlonunun yüzme ayağında yarışan sporcuların yarattığı renkli köpük ve çırpınan uzuv kaosunun havadan çekilmiş fotoğrafı, deyim yerindeyse düzensizliğin bir kutlaması gibi göründü. Kasların öfkeli çırpınışı duyularımızı altüst etmekle tehdit ederken, burada bir kolun veya orada bir bacağın parçalanmış şeklini ayırt etmek için suyun ve dövmelerin çalkantılı dokusunu incelemek gerekir. Engebeli yüzey, ABD'li sanatçı Jackson Pollock'un Blue Poles adlı tablosundaki fırlatılan ve damlatılan pigmentlerin büyüleyici karmaşasını akla getiriyor.

GABRIEL MEDINA/GARAFALO'NUN İSA'NIN YÜKSELİŞİ

3.webp

3-2.webp

Brezilyalı Gabriel Medina'nın 29 Temmuz'da erkekler sörf elemelerinin üçüncü turunda Fransız Polinezyası'ndaki Tahiti Adası açıklarında büyük bir dalgayla mücadele ettikten sonra göğe doğru süzüldüğü ultra viral fotoğraf, mistik yükselişin sayısız dini temsilini hatırlattı. Seküler pozun ruhsal yükselişle şaşırtıcı eşzamanlılığını mühürleyen şey, Medina'nın kaldırılmış sağ kolu ve işaret parmağının vücudunun ve ruhunun nereye doğru gittiğine tam olarak işaret eden itmesiydi.

TRİATLON/RAFFAELLO'NUN SPOZALİZİOSU(MERYEM'İN EVLİLİĞİ)

4.webp

4-1.webp

Triatlon'daki bu görüntü de fondaki yapı ile Raphael'in Meryem'in Evliliği eserindeki yapıyla neredeyse birebir. Uzaktaki parıldayan bir sarayın ihtişamı ortak nokta.

BOKSÖRLER/MAHONRİ YOUNG'UN HEYKELİ

5.webp

5-1.webp

Sağdan gelen ve kan kırmızısı, bedensiz bir eldivenle noktalanan hızlanan kolun rahatsız edici uzunluğu çok, eh, çarpıcı. Belçikalı Victor Schelstraete'nin yumruğunu gören İspanyalı Enmanuel Reyes'in gözleri ile vücudunun bu acımasız darbeyi durduramaması arasındaki kopukluğu yakalayan fotoğraf, çene düşürücü. Yaklaşık bir asır önce, ABD'li heykeltıraş Mahonri Young, 1926'da Paris'e yaptığı bir gezide, boksörlerin ünlü bronz heykellerine dönüştürdüğü benzer kancalara takılıp kalmıştı. Onun yılmaz heykeli Right to the Jaw tam da konuya değiniyor.

ANTHONY JEANJEAN/GÖKYÜZÜNDEN DÜŞEN ADAM

6.webp

6-1.webp

31 Temmuz'da BMX Freestyle etkinliklerinde yarışırken havada yakalanan, Fransız bisikletçi Anthony Jeanjean'ın arkasında yükselen dikilitaşın sivrilen tepesi yukarıyı gösteriyor olabilir, ancak hepimiz yer çekiminin onu sonunda hangi yöne sürükleyeceğini biliyoruz. Ne kadar tehlikeli olursa olsun, Jeanjean'ın ağırlıksızlığı heyecan verici. Heyecan verici fotoğraf, bilinmeyen bir Flaman sanatçının 17. yüzyılda kağıt üzerine yaptığı Man Falling from the Sky adlı eserindeki bir figürün sonsuzca bitmeyen düşüşünü akla getiriyor. Tehlike altındaki figürün tam olarak nasıl tekerlekler çizerek yüksekteki tüneğine ulaştığı hemen anlaşılmıyor. Jeanjean gibi, bizim gibi, yapabildiği tek şey pedal çevirmeye devam etmek.

SIMONE BILES/EDMUND THOMAS PARRİS'İN UÇAN FİGÜRÜ

7.webp

7-1.webp

ABD'li jimnastikçi Simone Biles'ın 30 Temmuz'daki kadınlar artistik takım finalleri sırasında pistte performans sergilerken havada yatay bir şekilde fırladığı saniyenin kesirleri kadar kısa bir sürede çekilen bu kare, tanrıça seviyesinde bir zarafet ve Isis'ten Artemis'e, Afrodit'ten Nike'a kadar kanatlı figürlerin sayısız klasik temsilinin havada süzülen zarafetini çağrıştırdı.

Belki de 19. yüzyıl Londra sanatçısı Edmund Thomas Parris tarafından birkaç narin kalem çizgisinden sonsuz bir havaya yükselmeye sihirli bir şekilde dönüştürülen isimsiz bir kadın uçuşunun Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'ndaki yansıması.