Spor Sakatlanmaları Vücudun Hangi Kısımlarında Görülür?

Düzenli spor hayatı; insanlar için pek çok faydayı beraberinde getiriyor ancak spor yaparken de bir dizi kurallara dikkat etmek şart. Aksi taktirde spor sakatlanmaları baş gösterebiliyor. Buna göre Spor Sakatlanmaları Vücudun Hangi kısımlarında görülür?

SPOR SAKATLANMALARI VÜCUDUN HANGİ KISIMLARINDA GÖRÜLÜR?

Spor sakatlanmaları vücudun hangi kısımlarında görülür? sorusu, yapılan spora göre değişkenlik gösterdiği için özellikli bir yanıta sahip değil. Genel itibarla sporların hemen hemen hepsi tüm vücudu çalıştırır. Bazı sporlarda vücudun bazı bölgeleri daha aktif çalışırken diğer bölgeler görece daha az çalışır. Örneğin yüzme sporunda omuz ve kolların satranç sporuna göre daha fazla çalıştığı aşikâr. Futboldaysa ayakların daha aktif olduğu bilinirken, kolların; bacaklara oranla daha az çalıştığını söylemek mümkün. Bilek güreşinde ise dirsek ve avuçların bacaklara göre daha fazla çalıştığını da hatırlarsak, örneğin; bu sporda dirsek sakatlığı nasıl önlenir? sorusu da yanıtı merak edilen bir soru olarak değerlendirilebilir. Konunun uzmanlarına göre belli bir açı ve dirseğin platforma düzgün, nizami yerleştirilmesi olası dirsek sakatlığının da önüne geçer. Dirsek sakatlığı ayrıca vücut geliştirme, fitness sporunu yapanlar için de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Buna göre vücut geliştirmede yapılan en büyük hatalar aslında kullanılan materyallerin doğru kavranmayışı ve indirilip kaldırılmayışıyla baş gösterir.

spor-sakatlanmalari-2.png

DİRSEK SAKATLIĞI NASIL ÖNLENİR?

Dirsek sakatlığı bazı sporlarda diğer sporlara oranla daha fazla görülür. Bu sakatlık genel itibarla tenis sporunu yapanlarda görülür. Öyle ki bu sakatlığa tenisçi dirseği adı verilir. Tenis oynamayanlarda da görülebilme olasılığı vardır, tıpkı bazı el kırıklarının boksör kırığı olarak değerlendirilmesi gibi. Buna göre dirsek sakatlığı nasıl önlenir? sorusunun yanıtını merak edenler için de yine titiz ve kontrollü bir spor yapımının eksende yer alması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Yanı sıra dirseklerin güçlendirilmesi, sağlıklı beslenme, dirsek bandı kullanımı gibi başlıklar da önemli başlıklar olarak dikkat çekiyor. Dirsek eklemlerinin kolda bulunan humerus kemiğinin ön kolda bulunan ulna ve radius kemikleri ile birleşmesi sonucunda oluştuğu bilgisinin haricinde dirsek sakatlıklarının nedenleri de buna göre irdelenebilir. Bu eklemlerin zedelenmemesi için kişinin kendi kuvvetinden daha kuvvetli eşyaları taşımaması, el bileği ve buna bağlı olarak dirseği zorlayıcı sporları yapmaması çok önemlidir. Dirsek sakatlıklarının tenisçiler, bilek güreşçileri, elle oynanan toplu sporları yapanlarda görülebileceği gibi marangozlarda, boyacılarda da görülme olasılığı da vardır. Spor sakatlanmaları vücudun hangi kısımlarında görülür? sorusunun yanıtı da bu ifadelere göre bir çerçeve içinde değerlendirilebilir. Vücut geliştirmede yapılan en büyük hatalar için de dirsek patolojileri önemli bir yer teşkil eder.

spor-sakatlanmalari-1.png

VÜCUT GELİŞTİRMEDE YAPILAN EN BÜYÜK HATALAR

Spor Sakatlanmaları Vücudun Hangi Kısımlarında Görülür? Dirsek Sakatlığı Nasıl Önlenir? Vücut Geliştirmede Yapılan En Büyük Hatalar birbiriyle ilişkilendirilebilecek başlıklardır. Buna göre vücut geliştirmede yapılan en büyük hataları şöyle sıralayabiliriz.
1 – Antrenman hatası
2 – Beynin mental olarak spora hazır olmaması
3 – Programlara uymamak, yavaş yavaş ağırlık artırımı yapmak yerine bir anda vücuda yüklenmek
4 – Sadece vücudun tek bir bölgesini geliştirmeye odaklanmak
5 – Beslenme ve uyku düzensizliği
6 – Her set sonrası dinlenme süresinin çok kısa olması ya da haddinden fazla uzaması
7 – Vücudu dinlendirmeden sürekli egzersiz yapmak
8 – Çalışma öncesinde kasları alıştırmak için yapılan egzersizleri abartmak
9 – Egzersizleri tam uygulamamak
10 – Egzersizlere konsantre olmak yerine önyargıyla bakmak
11 – Özellikle mesleği vücut geliştirme olmayanların mesleği vücut geliştirme olanlar gibi bir yaşam sürdürmeye çalışması
12 – Kişinin kendi vücut ve kas gelişiminin nasıl tamamlanacağını iyi öğrenmeden spora başlaması. Özellikle, kavuşmak istediği vücuda sahip olan bir başkasının vücudunu referans alması. O kişinin çalışma prensibinin kendi vücuduna uyup uymadığını öğrenmeden bir başkası gibi olmayı hedeflemesi