"Utanç verici!" olarak tanımlanan ve ülke genelinde alay konusu olan üç sporcunun heykeli Kenya'nın Eldoret kentinden kaldırıldı

"Utanç verici!" olarak tanımlanan ve ülke genelinde alay konusu olan üç sporcunun heykeli Kenya'nın Eldoret kentinden kaldırıldı
Kenya'nın Eldoret kentindeki yetkililer, yaygın bir şekilde alay konusu olan ve "utanç verici" ve kötü yapılmış bir "şaka" olarak tanımlanan üç sporcunun heykellerini kaldırdı.

Heykeller, Eldoret'e şehir statüsü kazandıran perşembe günü düzenlenecek törenden önce açıldı ancak yerel halk ve internetteki Kenyalılar, bu kişilerin temsil ettikleri sporcularla pek benzemediklerini söyledi.

Eldoret, Kenya'nın dünya çapında ün kazanmış sporcularının çoğunun yetiştiği Rift Vadisi'nin merkezinde yer aldığı için "şampiyonların yurdu" olarak biliniyor.

Heykeller, Başkan William Ruto'nun Eldoret'i resmen şehir ilan etmesinden önceki gece kaldırıldı.

Kasaba bu hafta aralarında üç sporcu heykelinin ve mısır koçanı ve süt çeşmesi gibi diğer anıtların da bulunduğu çeşitli sanatsal eserlerin açılışını yaptı.

Bunlar bölgenin spor ve tarım mirasını temsil etmek üzere kasabanın çeşitli stratejik kavşaklarına dikildi ancak sanat eserleri hemen yaygın eleştirilere maruz kaldı ve gurur yaratması gereken şey yerine alay konusu haline geldi.

1 beş yüz metre dünya rekoru sahibi Faith Kipyegon'u temsil ettiği düşünülen kadın sporcunun heykelinin fotoğrafını paylaşan bir Kenyalı, eserlerin ülke olarak kolektif sıradanlığımızı temsil ettiğini söyledi.

SOSYAL MEDYADAKİ KULLANICILARIN YORUMLARI

  • Sosyal medya hesabı "X" üzerinden gelen tepkilerden birinde de bir kullanıcı, "Buna Faith Kipyegon heykeli demek ayıptır" dedi.
  • Bir başka kullanıcı, maraton efsanesi Eliud Kipchoge'nin heykelini paylaşarak bunu bir "şaka" olarak niteledi ve "Bunu yapan kişi cenneti göremeyecek" dedi.

BBC'ye konuşan yerel bir muhabir, ilçe yetkililerinin çarşamba gecesi üç heykeli kaldırdığını, bunların ikisinin kadın sporcuları, birinin de erkek sporcuları temsil ettiğini ve heykellerin bilinmeyen bir yere götürüldüğünü söyledi.

"UTANMAZCA, UTANÇ VERİCİ, STANDART ALTI"

Yetkililer heykellerin kimleri temsil ettiğini açıklamazken, sosyal medya kullanıcıları heykellerden birinin Kipyegon, diğerinin ise Kipchoge heykeli olduğunu söyledi ancak sporcuların tasviri "utanmazca", "utanç verici" ve "standart altı" olarak tanımlandı.

Kenyalılar çevrimiçi olarak heykellerin kaldırılmasını memnuniyetle karşıladılar. Yerine yenilerinin konulup konulmayacağı veya ne zaman konulacağı henüz belli değil.

Eldoret'in Kenya'nın beşinci şehri ilan edilmesi töreni öncesinde Cumhurbaşkanı Ruto, 2024 Olimpiyatları'nda madalya kazanan sporculara ev sahipliği yaptı.

Sporcuların iyi performans göstermelerini teşvik etmek amacıyla hükümetin uyguladığı bir programa göre her birine para ödülü verildi.

Kenya, Paris Olimpiyatları'nda madalya sıralamasında 17. sırada yer alarak 4 altın ve toplam 11 madalya ile en üst sırada yer alan Afrika ülkesi oldu.

Kipyegon, 1 beş yüz metrede 3 dakika 51.29 saniyelik derecesiyle Olimpiyat rekoru kırarak şampiyon oldu ve bu etkinlikte üst üste üç altın madalya kazanan ilk kadın oldu.

5 bin metrede ise gümüş madalya kazandı ancak Kipchoge, sırtındaki sakatlık nedeniyle maratonu tamamlayamadı ve yarıştan çekildi.