Astronot Garan "bir yalanı yaşıyoruz" diyor
Felsefi bir zihniyet geliştirmek için hayatta çok sayıda zorlu deneyim gerekir. Zorlu yaşam deneyimlerinden geçtikten sonra bir alanda büyüklüğe ulaşan birçok başarılı kişi, bu Dünya'daki zamanlarının önemini fark etmiştir. Astronot Ronald Garan, uzaydayken gözlerini açan bir farkındalık yaşayan bu adamlardan biridir. NASA'ya göre, 2008 ile 2011 yılları arasında üç farklı uzay görevine katılan Garan, uzayda 178 günden fazla zaman geçirdi. Big Think ile yaptığı bir röportajda uzaydaki zamanının kendisine ne öğrettiğini yansıtan Garan, Dünya'daki insanların nasıl "bir yalanı yaşadıklarından" bahsetti.
DÜNYA'YA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMELİYİZ
Garan, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan güzel gezegenimizin bozulmamış bir görüntüsünü deneyimleyen şanslı insanlardan biri. "Gezegenimizi uzay perspektifinden gördüğümüzde, bazı şeyler yadsınamaz bir şekilde netleşiyor. Küresel ısınma, ormansızlaşma ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi sorunları tek başına sorunlar olarak ele almaya çalışıyoruz, oysa gerçekte bunlar sadece altta yatan kök sorunun belirtileri. Ve sorun şu ki kendimizi gezegensel olarak görmüyoruz," dedi. Garan, uzaydan gelen şimşek çakmaları ve auroralar gibi inanılmaz doğal olaylara hayran kaldı. O anlarda, Garan "kağıt inceliğinde" bir atmosferin gezegenimizdeki sayısız türü koruduğunu fark etti. "Yaşamla dolu ışıldayan bir biyosfer gördüm. Ekonomiyi görmedim," diye ekledi.
Garan, hayatımızda önceliklendirdiğimiz ve değer verdiğimiz şeylerin, gezegensel varlıklar olduğumuz gerçeğiyle karşılaştırıldığında oldukça önemsiz olduğunu o zaman fark etti. "İnsan yapımı sistemlerimiz, gezegenimizin yaşam destek sistemleri de dahil olmak üzere her şeyi küresel ekonominin tamamen sahip olduğu bir yan kuruluş olarak gördüğünden, uzayın bakış açısından bakıldığında bir yalan yaşadığımız aşikardır," diye açıkladı astronot. Garan, insanların önceliklerini "ekonomi, toplum, gezegen"den "gezegen, toplum, ekonomi"ye doğru sıralamaları gerektiğini belirtti. İnsanların daha iyi evrimleşmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Garan daha sonra bu bakış açısının birçok astronot arasında ortak bir faktör olduğundan bahsetti. Buna "Genel Bakış etkisi" denir ve uzaydan dönen astronotların bir dönüşümden geçmiş gibi hissetmelerini sağlar. Astronot, "Genel bakış etkisi, astronotların gezegeni uzayın karanlığında asılı gördüklerinde yaşadıkları değişimi anlatır. Hepimizin ne kadar birbirine bağlı ve bağımlı olduğumuzu fark ettikleri bir ampul yanar," diye açıkladı. Garan, insanların "tüm gerçekliğin birbiriyle ilişkili yapısının temel gerçeğini" fark etmeleri gerektiğini vurguladı. Garan'a göre, Dünya'da hepimizin bu gezegendeki duyarlı varlıklar olarak "ayrılmaz bir şekilde bağlı" olduğumuz gerçeği insanların zihninde algılanmalıdır.
Yani, ekonomiye öncelik vermek yerine, astronot insanların Dünya'daki türdeşleri olarak gerçekliklerini benimsemeleri ve bizi ayakta tutan bu inanılmaz gezegeni korumaya çalışmaları konusunda ısrar ediyor. "Uzayda geçirdiğim süre boyunca fark ettiğim şeylerden biri, Dünya'dan olmadığımız, Dünya'da olduğumuzdur. Ve bunu bir adım öteye götürmek gerekirse, evrende değiliz, evrenin kendisiyiz," diye belirtti Garan. "Çok iyimserim çünkü birbirimize bağımlı doğamız konusunda oldukça açık bir şekilde gelişen bir farkındalık görüyorum. Bu farkındalık sonunda kritik bir kütleye ulaşacak ve kritik kütleye ulaştığında, gezegenimizin karşı karşıya olduğu sorunları çözebileceğiz."