Berlin’de 17. yüzyıldan kalma gizemli Japon kılıcının sırrı...

Berlin’de 17. yüzyıldan kalma gizemli Japon kılıcının sırrı...
Almanya'nın başkenti Berlin'de, İkinci Dünya Savaşı sırasında yerle bir olan bir mahzende, kökeni belirsiz ve zengin süslemelere sahip nadir bir Japon kılıcı gün yüzüne çıkarıldı.

Keşfedilen bu kılıç, 1603 ile 1868 yılları arasında Japonya’da hüküm süren ve ülkenin sınırlarını dünyaya kapattığı Edo dönemine ait.

KILICIN GİZEMİ VE ŞAŞIRTICI KEŞİF

k2.webp

Berlin Devlet Arkeoloğu ve Tarih Öncesi ve Erken Tarih Müzesi Müdürü Matthias Wemhoff, kılıcın keşfinin bilim dünyasında şaşkınlık yarattığını belirtti. "Japonya'nın dış dünyayla neredeyse hiçbir etkileşimde bulunmadığı bir döneme ait böyle nadir bir eserin Berlin'e nasıl geldiği büyük bir sır" diyen Wemhoff, kılıcın tarihsel bağlamının hala araştırıldığını söyledi.

2022 yılında, Berlin’in en eski şehir meydanı Molkenmarkt'ta yapılan kazılar sırasında, eski bir konutun mahzeninde bulunan kılıç, ilk başta Sovyet dönemine ait bir geçit kılıcı sanıldI ancak yapılan detaylı incelemeler sonucunda, bu silahın Japonya'nın Edo dönemine ait bir kısa kılıç, yani vakizaşi olduğu anlaşıldı. Araştırmacılar, kılıcın keskin tarafının ise 16. yüzyıldan kalma olabileceğini düşünüyor.

RESTORASYON VE DİPLOMATİK BAĞLANTILAR

k3.webp

Restorasyon çalışmaları sırasında kılıcın sapında, Japon şans tanrısı Daikoku'nun bir motifinin olduğu keşfedildi. Ayrıca, krizantem ve su dalgası motifleriyle bezenmiş kabzadan, kılıcın aslında daha uzun olduğu ancak sonradan kısaltıldığı anlaşıldı. Kılıcın kökeni tam olarak aydınlatılamamış olsa da, müze yetkilileri bu nadir eserin büyük olasılıkla bir diplomatik görev sırasında Almanya'ya getirilmiş olabileceğini düşünüyor.

Matthias Wemhoff, bu tür keşiflerin Berlin'in zengin tarihsel dokusunun ne kadar derin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı. "Berlin’in toprakları altında keşfedilmeyi bekleyen daha nice sürpriz var," diye ekledi.