"Bilinçsiz vitamin kullanımı ani kalp krizlerine yol açabilir!"
Usta, insanların magnezyum, D vitamini, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi takviyeleri alması gerektiğini düşünerek hareket ettiklerini ancak bu durumun yan etkileri olabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Usta, "Yanlış magnezyum tedavileri ani kalp krizlerine ve beyinde elektriksel değişikliklere neden olabilir. Ayrıca epilepsi gibi durumları tetikleyebilir" dedi. Özellikle son yıllarda ABD'den yayılan "fonksiyonel tıp" akımı ile birlikte, vitamin ve takviye kullanımı dünya genelinde artış gösterdi. Kovid-19 salgını sonrası bu eğilim daha da hızlandı.
Her bireyin sağlık durumu farklı olduğu için aynı tedavi yöntemlerinin herkes için uygun olmadığını vurgulayan Usta, "Astım hastalarının hepsi aynı ilacı kullanamaz; her biri için farklı tedavi seçenekleri bulunuyor" diye ekledi.
Prof. Dr. Usta, mevsim geçişlerinde gereksiz yere takviyelere yönelmenin yerine sağlıklı beslenmenin ve kaliteli uykunun önemini vurguladı. "Portakal yemek yerine C vitamini takviyesi almak yerine doğal besinleri tercih etmek daha faydalı" ifadesini kullandı. Aşırı dozda C vitamini almanın böbreklere zarar verebileceğini de belirtti.
Sporcuların da gereksiz yere amino asit takviyelerine yöneldiğine dikkat çeken Usta, glutamat içeren bu takviyelerin beyinde hasar yaratabileceğini ifade etti. Ayrıca, takviye ürünlerin imalatının iyi denetlenmesi gerektiğini ekledi.
Aralıklı oruç ve ekmeğin bırakılması gibi diyet önerilerinin dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Usta, "Diyabetik veya glüten intoleransı olmayan birinin ekmeği kesmesine gerek yok. Belirli sağlık durumları olanlar için bu tür diyetler riskli olabilir" uyarısında bulundu.