Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma oranlarının hızla tırmanışa geçmesiyle en çok merak edilen konulardan biri mahkeme süreci oldu. Peki boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır? Detaylar haberimizde...

Boşanma davası süreci, çekişmeli ve anlaşmalı boşanma arasında önemli farklar gösterir. Çekişmeli boşanmalarda taraflar anlaşmazlık içindeyken, anlaşmalı boşanmalarda taraflar ortak bir çözüm bulmuş durumdadır. Her iki tür boşanma davası da yetkili aile mahkemesine yazılı bir dilekçe ile başvurularak açılır. Çekişmeli boşanma davalarında deliller; anlaşmalı boşanma davalarında ise anlaşma protokolü dilekçeye eklenir.

yuzuk.jpg

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Boşanma davası, ölüm ve gaiplik gibi evlilik birliğini sona erdiren sebeplerden birisidir. Boşanma davaları tarafların kendi aralarında boşanmaya ilişkin tüm hususlar üzerinde anlaşmaya varmalarının mümkün olup olmamasına göre: Anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır.

arzum-onan-001.webp

  • Anlaşmalı boşanmada eşler, birlikte mahkemeye başvurarak veya bir eşin davasını diğer eşin kabul etmesiyle boşanma sürecini başlatır.
  • Taraflar, boşanma konusunda anlaştıklarını belirten bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlar ve mahkemeye sunarlar. Protokolün doğru ve eksiksiz olması önemlidir.
  • Anlaşmalı boşanma için gereken şartlar arasında tarafların en az bir yıl süreyle evli olmaları, birlikte dava açmaları veya birinin davayı kabul etmesi bulunur.
  • Tarafların mahkemede hazır bulunarak boşanmak istediklerini beyan etmeleri gerekmektedir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

jhonny-deep-amber-heard.jpg

Çekişmeli boşanma tarafların anlaşamadığı durumlarda, örneğin çocukların velayeti veya maddi konular gibi hususlarda açılan davadır.

thumbs-b-c-3833a4af55020dfc8cfaf5ce211ed639.jpg

  • Türk Medeni Kanunu'na göre çekişmeli boşanma davası sebepleri şunlardır: zina, hayata kast, ağır kusur, terk, akıl hastalığı ve şiddetli geçimsizlik.
  • Çekişmeli boşanma davasında taraflar, ileri sürdükleri boşanma sebeplerini hukuka uygun delillerle ispat etmekle yükümlüdür.
  • Çekişmeli boşanma sürecinde, taraflar usule uygun şekilde dilekçelerini sunmalı, delil dilekçelerini süresi içinde dosyaya eklemeli ve hakimi ikna etmelidir.
  • Hakim, tarafların anlaşmalarına göre boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumuyla ilgili kararları onaylar.