Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer? Burun Tıkanıklığını Geçiren İlaçlar Hangileridir?
BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?
Gerek mevsimsel gerek bulaşıcı alerjenlerden, virüslerden ötürü her insan hayatının belli döneminde basit gibi görünen özünde çetin olan grip hastalığına yakalanır. Üst solunum yolu enfeksiyonu olarak adlandırılan grip hastalığının tepkimelerinden biri de burun tıkanıklığı. Tıkanan burun yaşam kalitesini son derece düşüren olumsuz bir güce sahip. Çoğu zaman tıkalı bir burun normal şartlarda günlerce devam eden zorlu bir sürecin sonunda düzelebilir. Bunun için bir takım tedavi biçimleri mevcut. Bu tedavilerden kimileri kadim geleneklerin öğretileriyle fayda sağlarken kimileri de modern tıbbın olağanüstü dokunuşlarıyla olumlu sonuçlar doğurur. Özellikle “eski toprak” diye adlandırılan genel itibarla köy hayatı yaşamış insanların henüz ilaç ve modern tıbbın çok yaygın olmadığı dönemlerde uyguladıkları tedavi biçimleri son derece kayda ve saygıya değer. Burun tıkanıklığının giderilmesi için bu öğretilerden hareketle örnek tedavi biçimlerini ve modern tıbbi tedavi biçimlerini aşağıda maddeler halinde sıraladık.
1 – Bir kova, leğen vb. bir kapta sıcak suya belli bir miktar kaya tuzu atılır, toz nane ve limon suyu eklenir. Battaniye vasıtasıyla çadır yapılır ve içeri girilip suyun buharı iyice solunur. Bir müddet sonra kapalı burunun açıldığı görülecektir.
2 – Bol bol C vitamini içeren meyveler, yeşil yapraklı sebzeler yenir.
3 – Sıklıkla su ile burun temizliği yapılır.
4 – Deniz suyu ile burun temizlenir.
5 – Zencefil vb. aktarlardan temin edilecek bitkilerin çayı içilir.
6 – Bol bol istirahat önemlidir.
7 – Yüzde bazı bölgelere basınçlar yapılabilir. Sinüsler, elmacık kemikleri, kafatasının yanları ve alt çene arasındaki boşluğa baskı uygulanabilir.
Bunların yanı sıra doktorun yazdığı ilaçları kullanmak tedavi sürecini hızlandıracaktır.
Peki, burun tıkanıklığını geçiren ilaçlar hangileridir?
BURUN TIKANIKLIĞINI GEÇİREN İLAÇLAR HANGİLERİDİR?
Doktor kontrollerinden sonra üst solunum yolu enfeksiyonları teşhisinde bazı ilaçlar hastalara verilir. Bu ilaçların bazıları reçeteli bazıları reçetesizdir. Ne olursa olsun kişisel tecrübe ve sanılardan yola çıkarak ilaçların adlarını vermek doğru ve etik değildir. Bunun için halk arasında ismi bilindik pek çok ilaç akla gelecektir. “Her ilacın herkes için uygun olamayacağı bilgisiyle bu ilaçların adlarını ancak alanında uzman doktorlar paylaşmalıdır” ilkesiyle burada paylaşılmasını doğru bulmuyoruz. Burun tıkanıklığı yaşayanların uzman bir doktora muayene olunması şarttır.
Geçmiş olsun…