Kadın hastanesinde 2 aydır rahim kanseri test kitinin bulunmadığı ortaya çıktı!

Kadın hastanesinde 2 aydır rahim kanseri test kitinin bulunmadığı ortaya çıktı!
İstanbul'da Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2 ay boyunca rahim ağzı kanseri taraması için kullanılan kitlerin olmadığı öğrenildi.

Rahim ağzı kanseri, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonlarından kaynaklandığı bilinirken erken aşamada teşhis edilip derhal tedaviye başlanırsa tedavi edilebilir olduğu her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilmekte.

HPV'ye karşı koruyucu aşılama, kanser öncesi lezyonların taranması ve tedavisi, rahim ağzı kanserini önlemenin en etkili yollarıdan biriyken İstanbul'da bir kadın hastanesinde tam 2 aydır HPV için tarama kitinin bulunmadığı ortaya çıktı.

Birgün'den Sara Toprak'ın haberine göre, 6 ayda bir Pap Smear ve HPV testi yaptırması gereken bir kadın daha önce de tüm kontrollerini yaptırdığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti. Tarama testlerini yaptırmak istediğini söyleyen kadın, doktorlardan şu yanıtı aldı: “Biz doku alırız. Ama HPV test sonucun çıkmayabilir. Kit sıkıntısı var. Sonuç çıkmazsa başka bir hastanede tekrar test yaptırman gerekiyor.”

Kendisine en yakın hastanenin orası olduğunu belirten kadına bundan sonra Ümraniye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne gitmesinin daha iyi olacağı söylendi.

Serviks (rahim ağzı) kanserinin dünyada kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olduğu ve her yıl dünyada 250 bin kadın Türkiye'de ise 1.250 kadın rahim ağzı kanseri sebebiyle hayatını kaybettiği bilinirken, bu konuda devlet yetkilileri tarafından daha fazla farkındalık ve yeni adımlar atılması bekleniyor.

HPV için harekete geçen kadın örgütleri aşı maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle son günlerde farkındalık yaratmak amacıyla bir araya gelirken aşıların ücretsiz olması talebinde bulunuyor.

Bu konuda, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği HPV aşısının ücretinin SGK tarafından geri ödenmesi için 30'u aşkın dava açmıştı. Sonuçlanan 2 davadan emsal karar çıktı. Mahkeme aşının ücretinin geri ödenmesine hükmetti.

Dernek dava sürecine dair şöyle bilgi vermişti: Tüm kadınlar HPV aşısı olduktan sonra, aşı ödemesini gösterir belgeleriyle birlikte ilgili SGK müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak ödediği bedelin iadesi talebinde bulunabilir. Bu talep olumsuz cevap alır veya yasal sürede herhangi bir cevap verilmezse hasım olarak SGK Başkanlığını gösterebilir ve iş mahkemesinde açacağınız bir dava ile ücret iadesi isteyebilirsiniz”