Köpekler Kaç Ayda Doğurur? Köpekler Ne Zaman Doğum Yapar?

Köpekler Kaç Ayda Doğurur? Köpekler Ne Zaman Doğum Yapar?
Köpekler kaç ayda doğurur? ve köpekler ne zaman doğum yapar? sorularının yanıtlarını merak edenler için detaylar haberimizde…

KÖPEKLER KAÇ AYDA DOĞURUR?

gebe-kopekcik2.png

Köpekler insanların sadık dostu, evlerin, bahçelerin sevimli canlıları, sokakların neşesidir… Son günlerde sokak hayvanlarının ortadan kaldırılması haberleri ülke gündemini bir hayli fazla meşgul ederken köpekler hakkında merak edilen bazı sorular da tekrar gündeme geldi. Kısırlaştırmanın haricinde ötanazi fikri pek çok kesimi ikiye böldü. Peki, kısırlaştırılmamış köpeklerin doğum süreçleri nasıl oluyor?

Hayvan severlerin köpekler hakkında merak ettiği pek çok sorudan biri de köpeklerin doğum sürecidir. Buna göre genel itibarla bir köpeğin gebelik süresi genel itibarla 63 gün sürer. Elbette bu süre farklı dönemlerde ve köpeğe göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak bu sevimli canlıların doğum süreçleriyle ilgili detaylı bilgiler şöyle…

KÖPEKLER NE ZAMAN DOĞUM YAPAR?

gebe-kopekcik3.png

Köpeklerin Hafta Hafta Gebelik Süreci ve Bakımları

  1. ve 2. hafta yumurtaların döllenme süreci olarak bilinir. Bu süreçte köpeğin dış görünümünde belirli bir fark olmaz.
  1. ve 4. haftada embriyoların büyüme sürecidir.
  2. ve 6. haftada embriyoların fetüs haline gelişiyle yavruların cinsiyetleri de belirginleşir.

7. ve 8. haftada fetüsler bu kez hızla büyümeye başlar ve süt üretimi başlar.

9. hafta gelince doğum yaklaşır. Bu süreçte dişinin vücut sıcaklığında düşüş görülür. Bu da doğumun çok yakın olduğunun göstergesidir.

Bu süreçte bakım son derece önem arz eder. Dişi köpek daha fazla yemek yemeye başlar ve daha sakin ve koruyucu bir davranış biçimi sergiler. Vücudu şişen dişinin karın bölgesi belirginleşir.

Dişi, doğum için rahat, sessiz, güvenilir bir ortama kavuşmalıdır. Veteriner kontrolü bu süreçte hayati önem taşır.

Son zamanlarda sokak hayvanlarına yönelik bir dizi çalışmanın gündeme gelmesiyle bu sevimli canlıların önemi bir kez daha eksene yerleşmiş oldu. Sokaklarda tehlikeli oldukları anların gerekçe gösterilmesiyle köpeklerin maalesef ötanazi fikriyle ortadan kaldırılması hayvan severler tarafından dehşet verici olarak değerlendirildi ki ötanazi canlının kendi hür iradesiyle aldığı bir karardır. Bir köpeğin kendi hür iradesiyle böyle bir karar alması bilime dayalı hakikatler ışığında zaten mümkün olamayacağı için, bu durum ironik ve trajikomik olarak değerlendirildi.

Pek çok farklı kişiyi ikiye bölen bu karar hala ülke gündeminde sıcaklığını koruyor.

Pati dostu günlerin çoğalması ümidiyle…