Ofiste çalışan herkesi ilgilendiriyor: Klozetten 400 kat daha kirliymiş

Ofiste çalışan herkesi ilgilendiriyor: Klozetten 400 kat daha kirliymiş
Bir ofis masasının ortalama bir klozetten 400 kat daha fazla bakteri barındırdığı ortaya çıktı. Uzman Dr. Dilek Leyla Mamçu, ''Sık temas edilen yüzeylerin yanı sıra masa, telefon ve ve diğer ofis malzemelerinde düzenli temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Araştırmalar, ofis masalarının, klozetlerden tam 400 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Uzmanlar, özellikle kış mevsiminde artan bulaşıcı hastalıklar göz önünde bulundurulduğunda, ofis masalarının ve ofis malzemelerinin düzenli olarak temizlenmesinin önemine dikkat çekiyor.

Ofis masası ve telefonlar ''bakteri yuvası''

ABD'de gerçekleştirilen bir araştırma, ofislerdeki ortak kullanılan eşyaların ne kadar büyük bir sağlık riski taşıdığını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, ortalama bir ofis masası her 6,45 santimetrekarede 5.015 bakteri barındırıyor. Ortalama bir ofis telefonu ise yaklaşık 6.000 bakteri taşıyor. Bu sayılar, bir klozetten tam 400 kat daha fazla bakteri anlamına geliyor. Özellikle kapalı ofis ortamlarında çalışanlar, mikropların yoğun bir şekilde bulunduğu bu yüzeylere her an temas edebilirler.

Ofiste çalışmak kas hastalıklarına neden oluyor! Uzmanından tavsiyeler

Kapalı alanlarda bulaşıcı hastalık riski artıyor

Kış aylarıyla birlikte grip, influenza gibi bulaşıcı hastalıkların yayılma riski artıyor. Ofis gibi kapalı alanlar, hastalık etkenlerinin hızla yayılabileceği ortamlardır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, ofislerdeki tüm yüzeylerin temiz ve dezenfekte edilmesinin hayati önem taşıdığını belirtiyor. Kapı kolları, musluklar, elektrik düğmeleri gibi ortak kullanım alanlarının yanı sıra masa, telefon ve diğer ofis malzemelerinin düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Mikroplar her yerden bulaşabiliyor

Hastalık etkenleri, öksürme, hapşırma ve konuşma gibi aktivitelerle havaya karışarak, çevredeki yüzeylere yerleşebilir. Ayrıca, iyi yıkanmayan ellerle temas edilen yüzeyler de bakteriler ve virüsler için bir taşıyıcı işlevi görebilir. Bu mikroorganizmalar, yüzeylerde uzun süre canlı kalabilmektedir. Dr. Mamçu, bu nedenle kişisel hijyenin yanı sıra, ofis içindeki tüm yüzeylerin temizliğine özen gösterilmesinin bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından son derece önemli olduğunu ifade ediyor.

Günlük temizlik alışkanlıkları oluşturun

Çalışanların sağlıklarını korumak için ofis ortamının düzenli olarak temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Mamçu, sağlıklı bir çalışma alışkanlığı oluşturmak için şu önerilerde bulunuyor:

''Güne başlamadan temizlik: Her gün işe başlamadan önce masanızı dezenfekte edin. Tüm yüzeyi temizlemek için masanızdaki tüm eşyaları kaldırın ve yüzeyin 3-5 dakika boyunca ıslak kaldığından emin olun.

Kişisel eşyaların temizliği: Kişisel anahtarlar, kartlar ve diğer eşyalarınızı dezenfekte edin. Ayrıca, masada gereksiz eşyaları biriktirmemeye özen gösterin.

İş gününün sonunda temizlik: İş gününün sonunda masanızı temizleyin. Gereksiz hatıra eşyalarını veya kişisel eşyaları kaldırarak temizlik işlemini kolaylaştırın.

Dezenfektan ve eldiven kullanımı: Temizlik için tek kullanımlık eldivenler tercih edin ve dezenfeksiyon işlemi tamamlandıktan sonra bu eldivenleri hemen atın.

Ofis eşyalarını düzenli olarak temizleyin

Özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliği çok önemlidir. Telefonlar, klavyeler, uzaktan kumandalar, dokunmatik ekranlar gibi ofis malzemelerinin günlük olarak temizlenmesi gerektiğini belirten Dr. Mamçu, şunları ekliyor:

Ofis eşyalarının dezenfeksiyonu: Zımba, makas, kalem gibi ofis araçlarını dezenfektan mendillerle temizleyin ve tüm yüzeylerini silmeyi unutmayın.

Görünmeyen yüzeyler: Kolayca erişilemeyen alanları da temizlemeyi ihmal etmeyin. Örneğin, fotoğraf çerçevelerinin altını silmek gibi detaylar, hijyen açısından önemlidir.'

Dezenfektan kullanımı ipuçları

Temizlik işlemi, yüzeylerden mikropların temizlenmesini sağlar, ancak bu her zaman mikropları öldürmez. Sabun ve su, kirleri temizlerken, dezenfektanlar mikropları öldürme konusunda daha etkilidir.''

Dr. Mamçu, dezenfektan kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı:

''Dezenfekte işlemi öncesinde yüzeylerin temizlenmesi önerilir. Kirli yüzeyler dezenfektanlarla mikropları öldürmez, sadece sayılarının azalmasına yardımcı olur.

Dezenfektanın etkisi: Dezenfektanların etkili olabilmesi için, genellikle 3-5 dakika boyunca yüzeyde kalması gerekir. Yüzeyi temizledikten sonra dezenfektanı iyice kurumasını bekleyin.''

Kaynak:Haber Merkezi