Sağlık Sorunları ve Tedavi Yöntemleri
SAĞLIK SORUNLARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Sağlık tüm canlılar için en önemli etkendir hiç şüphesiz. Sağlıklı bir yaşam sürmek her canlının en temel hakkıdır. Her canlı ömrünün pek çok evresinde sağlık sorunlarıyla mücadele eder. Kimileri bu sorunları kolaylıkla bertaraf edebilirken kimileri çok ciddi sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilir. Bu sorunlar kimi kez ciddi yaralanmalar, sakatlıklar, kalıtsal rahatsızlıklar olarak tezahür eder, kimi zaman da ölümle sonuçlanır.
Şüphesiz ki ölüm kaçınılmaz olsa da, er ya da geç geleceği biliniyor olsa da gerçekleştiğinde ölen kişinin yakınları tarafından kolay atlatılabilen bir hakikat değildir. Her ölüm erken, her ölüm acıdır pek çok kişi için. Tüm canlıların sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için eksende yer alması gereken en temel nokta sağlık sorunlarını minimuma, hatta sıfıra indirmektir. Her kişinin birbirinden farklı sağlık sorunu olur. Tıp tarihinden bu yana türlü tedaviler uygulanmış, uygulanmaya devam etmektedir. Profesyonel ve doğal olarak bilimsel esaslarla irdelenen tıp dünyasından önce özellikle ortaçağda tuhaf, bazen saçma ve dayanaksız ve çoğu kez zorlu tedavi biçimleri insanlar üzerinde denenmiştir. Neyse ki zaman sonra bilimin ışığı karanlık ortaçağı devirerek insanlara umut olabilmeyi başarmıştır. Günümüzde de bu bilimsel yollardan hareketle pek çok sağlık sorunu giderilebiliyor, hatta yüzyıllar önce ölümcül etkili hastalıklar günümüzde hastalıktan bile sayılmıyor.
Sağlık sorunları ve tedavi yöntemlerinden detaylı bahsetmek mümkün değil. Her hastalığın kendine öz sorunu ve tedavi biçimi var. Buna göre her kişinin her hastalığa karşı verdiği reaksiyon da tabii olarak farklı. Bu yüzden spesifik olarak bir sağlık sorunu ve tedavisinin nasıl olması gerektiğini ele almaktan ziyade genel sağlık sorunlarına değinmek daha elzem.
Buna göre baş ağrısı, soğuk algınlığı, diyabet, yüksek tansiyon ve depresyon yaygın rahatsızlıklardan en öne çıkanlardan…
Bu sağlık sorunlarının giderilmesi için muhakkak uzman bir doktora başvurmak gerekir. Haricinde basit şu öneriler de mümkünse eğer tatbik edilebilir. Örneğin baş ağrısı için stresten uzak kalmaya çalışmak, rahatlama egzersizleri yapmak, ağrı anında reçetesiz ağrı kesici haplar kullanmak, ağrıyan bölgeye buz pres ve masaj yapmak ağrının giderilmesi için olumlu etki yaratabilir.
Soğuk algınlığı için bol sıvı alınması, yeterli uyku, bitki çayları, bal, limon, sıcak buhar inhalasyonu, burun spreyleri, öksürük şurupları olumlu etki yaratabilir.
Yüksek tansiyon için düzenli tansiyon ölçümü, tansiyonun kontrol altına alınması, sağlıklı beslenme, egzersiz olumlu etkiler yaratabilir.
Diyabet sorunu için oral yolla alınacak antidiyabetikler, insülin benzeri ilaçlar, kan analizi kontrolü, sağlıklı beslenme, düzenli fiziki aktivite olumlu etki yaratabilir.
Depresyon sorunu için de yaşam tarzının değişmesi, uykunun normale dönmesi için verilen çaba, beslenme, egzersiz, pozitif düşünceleri tetikleyecek eylem ve aktivitelerin içinde bulunmak olumlu etkiler yaratabilir.