Suyunu içen hastalık nedir bilmiyor: Kalp krizi riskine karşı koruyor!
Mevsiminde taze tüketilebildiği gibi meyve suyu olarak da sıkça tercih edilen, vitamin açısından zengin vişne, Türkiye’de genellikle Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilen bir meyvedir. Bulgarcada "ekşi kiraz" anlamına gelen ‘vişna’ kelimesinden türemiş bu meyvenin kökeni, Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu Dağları arasındaki bölge olarak kabul ediliyor.
Ekşi ve mayhoş tadıyla bilinen vişne, vücuda pek çok fayda sağlıyor. Meyvenin çeşitli türleri, hafif mayhoşluktan yoğun ekşiliğe kadar farklı tatlarda olabiliyor. Güçlü antioksidan içeriği sayesinde sağlık açısından oldukça yararlı olan vişnenin kurusu ise kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
VİŞNE İLE NELER YAPILABİLİR?
Parlak ve yoğun renkleriyle dikkat çeken bu meyvenin suyundan, kompostosuna, kurusundan reçeline kadar birçok formu bulunur ve her biri sağlıklı alternatifler sunuyor.
Evde katkısız soğuk içecekler hazırlamak için mevsiminde toplanan vişneleri dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu vişnelerden konsantre meyve suyu yaparak, su ekleyip sağlıklı ve lezzetli bir içecek alternatifi elde edebilirsiniz. Aynı zamanda vişne, dondurma, tart ve turta gibi tatlıların vazgeçilmez bir malzemesi olarak da sıkça kullanılır.
Göz alıcı turtalar için taze ya da dondurulmuş vişnelerle hazırlayabileceğiniz vişne sosu, tatlılarınızı zenginleştirir. Şekersiz ev yapımı vişne reçeli ise kahvaltı sofralarında yerini alır.
Ancak, çekirdekli meyveler alerjiye yatkın kişilerde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Eğer alerjik bir yapınız varsa, tüketmeden önce bir alerji testi yaptırmak ya da dikkatli olmak önemlidir.
SUYUNU İÇEN HASTALIK NEDİR BİLMİYOR
Vişne suyunun faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği dikkat çekiyor. İçeriğinde bulunan C vitamini ve antioksidanlar, vücudun savunma mekanizmasını destekler, hastalıklara karşı direnci artırır. Düzenli tüketimi, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler, enfeksiyon riskini azaltır. Kalp krizi riskine karşı korumasıyla biliniyor.