Yapay zeka evcil hayvanınızın hayatını kurtarabilir mi?

Yapay zeka evcil hayvanınızın hayatını kurtarabilir mi?
Son günlerde Türkiye'de gündemde olan sokak hayvanlarının katledilmesi yasasına karşı İngiltere'den duyulan "yapay zeka hayvanların hayatını kurtarıyor" haberi heyecan yarattı.

İngiltere'de hayvanların hastalıklarının teşhisinde yapay zeka teknolojileri kullanılmaya başlandı. Hertfordshire/Cambridgeshire sınırındaki bir klinik de, hayvanlarda hastalıkların teşhisini hızlandırmak için yapay zeka kullanan giderek artan sayıda veteriner kliniğinden biri. Merkezin klinik direktörü Dr. David White bu teknolojiyle ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, White, "Bu yapay zeka teknolojisi, bulunan tanıyı daha doğru hale getiriyor." dedi.

Kliniğe hayvanlarını getiren hayvan dostlarından Slade adlı kadın, alınan sonuçlara ilişkin demeçler verdi.

Royston'da yaşayan Slade kanser olan hayvan dostunu tedavi için kliniğe getirip yapay zeka destekli tedavi sonucunu görünce, yapay zekanın onu kurtarmada büyük bir rol oynadığına inandığını söyledi. Slade, "Burnunun akıntısı vardı. Biraz soğuk algınlığı olduğunu düşündüm ama sonra kanamaya başladı ve yardım almam gerektiğini anladım, bu yüzden onu buraya getirdim ve saatler içinde ne olduğunu anladılar, ameliyatı gerçekleştirdiler ve Blossom hâlâ burada." diyerek ekledi; "Teknoloji onun hayatını kurtardı."

Slade'in tümörlü köpeğinin bu teknoloji yöntemiyle tedavi edilmesinin ardında da veteriner Dr. David White, "Yapay zeka olmasaydı tümörü ve muhtemelen köpeğin parmağının bir kısmını çıkarmak zorunda kalacaktım ancak yapay zeka sayesinde tümörün kendi kendine iyileşebileceğini gördüm, bu sayede ameliyatın stresinden ve masrafından kurtuldum." dedi.

Dr. White açıklamasının devamında, "Yapay zeka sayesinde güvenle teşhis ve tedavi uygulayabiliyorum ve bu sayede evcil hayvan sahipleri için daha pahalı olmuyor çünkü ilk seferde doğru sonuca ulaşma olasılığımız daha yüksek." ifadelerine yer verdi.

PEKİ NASIL ÇALIŞIYOR?

  • Personeller, evcil hayvandan alınan bir örnekle ilk olarak bir slayt hazırlıyorlar
  • Daha sonra, bir veterinerin elle incelemesi yerine; cerrahların görüntülemesi ve endişe verici alanları işaretlemesi için taramalar üretmek üzere programlanmış AI tarafından analiz edildiği bir mikroskop altına yerleştiriyorlar
  • Devamında da bilgiler, hızlı tanı için 7/24 hizmet veren patologlar gibi uzmanlara gönderiliyor.

Dr. White, bunun "birkaç saat içinde sonuç üretmeye yardımcı olduğunu" söylüyor...